top of page

5 Νέες Διατροφικές Διαταραχές

Μπορεί να είναι μεγαλύτερες, σοφότερες και να έχουν περάσει την εφηβεία, παρ’ όλα αυτά, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι γυναίκες, που πάσχουν από ανορεξία, βουλιμία κι άλλες επικίνδυνες -μερικές φορές και θανατηφόρες- διαταραχές.

Για πολλές δεκαετίες, το λεξικό είχε δύο κατηγορίες για τις διατροφικές διαταραχές: την ανορεξία και τη βουλιμία. Η σύγχρονη έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ασθενών εμπίπτουν σε μια άλλη διατροφική διαταραχή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση εισήγαγε μια νέα διαγνωστική κατηγορία: Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς. Αυτή η διαταραχή ισχύει για ασθενείς που δεν έχουν ενδείξεις για ανορεξία ή βουλιμία, αλλά έχουν τεταμένη σχέση με το φαγητό ή διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Σήμερα, οι διαγνώσεις της Διαταραχής Πρόσληψης Τροφής Μη Προσδιοριζόμενης Αλλιώς υπερτερούν σημαντικά από αυτή της ανορεξίας και της βουλιμίας. «Το άτυπο έχει γίνει τυπικό» λέει ο Ovidio Bermudez, διατροφολόγος.

Παρακάτω θα βρεις μερικές από αυτές τις άτυπες διατροφικές διαταραχές.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: ΟΡΘΟΡΕΞΙΑ
H εμμονή με την υγιεινή ή σωστή διατροφή.

Οι ορθορεξικοί συχνά τρώνε μόνο βιολογικά τρόφιμα και παραλείπουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή αρνούνται να φάνε κάτι που δεν είναι «καθαρό» σε ποιότητα, λέει η Sari Shepphird, κλινική ψυχολόγος. Σε αντίθεση με τους ανορεξικούς, δεν φοβούνται ότι είναι παχύσαρκοι, αλλά ότι απειλείται η υγεία τους, ενώ έχουν εμμονή με τον πλήρη έλεγχο και την ανάγκη να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Δυστυχώς, η σοβαρή ορθορεξία μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: PREGOREXIA
Αυστηρές δίαιτες και αυστηρή άσκηση για την αποφυγή της απόκτησης κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες από το να δείχνουν αδύνατες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη» λέει η Shepphird. «Αλλά η pregorexia δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας». Οι υποσιτισμένες μητέρες είναι ευάλωτες στην κατάθλιψη, στην αναιμία και την υπέρταση, ενώ όταν μένουν έγκυος, ή αποβάλλουν ή φέρνουν στον κόσμο ένα βρέφος με πολλά προβλήματα.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Ή ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ
Η ψυχαναγκαστική υπερφαγία συχνά συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα ή στρες.

Οι συναισθηματικά υπερφαγικοί άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού πολύ γρήγορα μέχρι να νιώσουν άβολα. Οι περισσότεροι πάσχοντες τρώνε κρυφά, για να κρύψουν τις συνήθειές τους. Πολλοί αισθάνονται αδύναμοι να σταματήσουν το φαγητό, παρά το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουν (ενοχές και θλίψη), ενώ είναι αηδιασμένοι αργότερα με τον εαυτό τους. Σε αντίθεση με τη βουλιμία, δεν προσπαθούν να κάνουν εμετό ή δίαιτα. Αν και δεν είναι όλοι οι ασθενείς υπέρβαροι, η παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας της είναι προφανώς επικίνδυνα.

Διάβασε επίσης: 6 Λόγους για να Τρως Μαύρη Σοκολάτα (Κάθε Μέρα)

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ 
Εθισμός στην άσκηση.

Οι πάσχοντες ασκούνται περισσότερο απ’ ό,τι απαιτεί ο υγιεινός τρόπος ζωής, σε σημείο που περνούν πολύ χρόνο στο γυμναστήριο κι αυτό έχει αντίκτυπο στην εργασία
ή τις σχέσεις τους. «Οι γνωστοί ως “ψυχαναγκαστικά αθλούμενοι” ξεφορτώνονται θερμίδες κάνοντας ευλαβικά γυμναστική» λέει η Shepphird. «Συχνά, αν ξεφύγουν από την αυστηρή ρουτίνα τους, αισθάνονται τεράστιο άγχος ή ενοχές». Ωστόσο, είναι περισσότερο ευάλωτοι για δυνητικά θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και για κατάθλιψη.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: DRUNKOREXIA
Αυτοασιτία σε συνδυασμό με την κατάχρηση αλκοόλ. Αυτά τα άτομα δεν τρώνε, προκειμένου να έχουν δυνατότητα να πιουν περισσότερα ποτά.

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Mιζούρι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30% των φοιτητριών παρουσιάζει drunkorexic συμπεριφορά, «εξοικονομώντας» τις θερμίδες τους για αλκοόλ, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν κιλά ή για να μεθούν γρηγορότερα. Κακή ιδέα: αυτές οι γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητές τους για δηλητηρίαση από αλκοόλ, ασυγκράτητη σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς και καρδιακές ασθένειες ή προβλήματα στο συκώτι σε βάθος χρόνου.

Εγγύηση καλύτερης τιμής

Δεσμευόμαστε για τις καλύτερες τιμές στα προιόντα μας. Για αυτό το λόγο, αν βρείτε καλύτερη τιμή για τα ίδια ακριβώς προιόντα, σας επιστρέφουμε την διαφορά.

Επικοινωνία

email: contact@hnf.com

Eξυπηρέτηση πελατών Δευτέρα έως Σάββατο 09:00-21:00

τηλ.: 2310 090 090

Ποιοί είμαστε

Τρόποι πληρωμής

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

**Η παρούσα ιστοσελίδα είναι εικονική και δεν ανταποκρίνεται σε φυσικό κατάστημα. Η σελίδα αυτή αναπτύχθηκε στα πλαίσια εργασίας για τις ανάγκες μαθήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπάρχον κατάστημα είναι εντελώς τυχαία.

Join our mailing list

Μην χάνετε ποτέ τις ενημερώσεις μας

bottom of page